-bash: sudo: command not found (çözümlü)

 

-bash: sudo: command not found (çözümlü)

Evet arkadaşlar herkese selamlar. Bu yeni yazımda hata çözümü ekliyor olacağım. Çünkü, bazı hatalara çok denk geliyorum ve tekrardan arayıp bulmam zaman alıyor. Yerini kaydetsem de nereye kaydettiğimi unutuyorum. O yüzden çözümleri buraya da atacağım ve işi tertemiz halledeceğim. İlk hatamız başlıkta bulunmaktadır. Hemen bununla karşılaşırsak ne yapacağız beraber bakalım.

Evet ilk başta karşımıza hatamız geldi diyelim.


Burada dediği gibi ilk bu update komutunu yazdığınızda alıyor olacaksınız bu hatayı. Muhtemelen yeni bir linux işletim sistemi kurmuşsunuzdur kabul ediyorum. Bir anda ne yapacağım ben diye şaşırıp kalmayın ve hemen yetkiyi elinize alın.

$ su ve $ apt-get update


$ su komutunu yazdıktan sonra sizden şifrenizi isteyecektir. Şifrenizi girdikten sonra içeride olacağız. İçeriye girdiğiniz gibi ilk yapacağınız iş $ apt-get update komutuyla güncellemektir. 

$ apt-get install sudo


Bu komutumuz ile 'sudo' adlı komutumuzu indiriyoruz. Tabi ben önceden indirdiğim için zaten var diyor. Siz tam olarak indirirsiniz ve diğer komutumuz için hazır hale gelirsiniz.

$ usermod -aG sudo username


Bu komut sayesinde ise kendi kullanıcı adımızı sudo listesine eklemekteyiz diyebiliriz. Bunu yapmazsak yine hata vermektedir çünkü. 
Hata metni: This username is not in the sudoers file...
Bu hatayla karşılaşmamak için bunu da yazıp tertemiz devam ediyoruz.

$ chmod 0440 /etc/sudoers

Bu komutla beraber sudoers dosyasının izinlerini düzenliyoruz. Bunun ile alakalı örnekleri önceki yazımdan (Her eve lazım terminal komutları) bulabilirsiniz. Burada yazılan kodun kendisi de şu şekildedir: 
- Chmod 0440 (chmod a+rwx,u-wx,g-wx,o-rwx,ug-s,-t)
Biz bu yapılanları bir 0440 komutuna sıkıştırılmış halde yapıyoruz ve işlerimiz daha da kolaylaşıyor.

$ reboot

Bununla beraber bilgisayarımızı yeniden başlatmamız gerekmekte. Çünkü şu an yaptıklarımız bilgisayarımızda çalışmayacaktır. Yeniden açıldıktan sonra rahatça testlerimizi yapabiliriz.
.
..
...
....
.....
yeniden başladı kabul edelim ve terminali açalım.

$ sudo


Bununla beraber doğru düzgün çalıştığını da gördüysek tamamdır. Herhangi bir hata alırsanız bana yorumlardan, instagram üzerinden veya gmail hesabımdan (m.farukgul@gmail.com) ulaşabilirsiniz. Yada daha güzeli, aldığınız hatayı ve çözümü bana yollarsanız onları bu yazının sonuna ekleyerek diğer arkadaşlarımızın görmesini sağlayabiliriz. İyi çalışmalar dilerim.

Yorumlar

  1. Debian 10 icin usermod komutu hata veriyor. Ben bunu "su -" komutuyla duzelttim. Sorun yok suan. (Bu arada kendim yazdim bunu :D Hata verdi not almam lazimdi sjsjsj)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python ile Turtle Kütüphanesiyle Çizim Denemesi 2

Girdimize en yakın palindrom değeri bulan program (Python3 ile)

Python ile Yazıyı Piramit Gibi Çizdirme