Her eve lazım terminal komutları

Her eve lazım terminal komutları

Bu yazımızda sizin için her zaman lazım olacağını düşünmediğim komutları ekleyeceğim bu yazıma. Tabi ki her zaman lazım olmaması problem değil çünkü lazım olduğunda direkt ulaşabiliyor olmanız çok hoş olacak ondan eminim. Hele ki benim baya işime yaradıkları kesin.

Böyle bir içerik fikri işteyken geldi aklıma. Olayımız daha hızlı terminal komutlarımıza ulaşabilmek. Hadi şimdi başlayalım daha çok iş var.

1. find ~</Document> -iname *<name>*.txt

Bu yukarıda gördüğünüz komut ile bilgisayarda herhangi bir arama yapabilirsiniz. Buna ihtiyaç olmadığını düşünüyorsanız minik bir örnek olarak büyük projeleri verebilirim. Herhangi bir hata aldığınızda size şu dosyada bu yok dediğinde onun nerede olduğunu asla bilemeyebilirsiniz. Bunun sayesinde aradığınız her ne ise direkt olarak nerelerde bu var sizin karşınıza seriyor. Tabi ki sudo ile yapmanız gerekebilir. İlk başta fınd diyerek başlıyoruz ve aramak istediğimiz yeri belirtiyoruz. Tabi isterseniz belirtmeyerek tüm bilgisayarda da aratabilirsiniz. -iname ile aramak istediğin şeyi yazıyorsunuz, burada yıldızı doğru yere koyarak ihtimalleri artırabilirsiniz. Yukarıda name'in başına ve sonuna koymuş. Yani örnek olarak myname2.txt gibi bir dosya bulabilir buradan diyebiliriz. 


2. cp -i ~/<MyFolder> /<New Folder>

Bununla beraber bir dosyanızı veya klasörünüzü aktarabiliyordunuz galiba. Tam hatırlayamadım hemen bir deneyelim. 


3. mkdir <dosya>

Bunun sayesinde bulunduğunuz herhangi bir yere dosya açabiliyorsunuz. Tabi bunu neden ekledin diye düşünebilirsin ama yine de unutma ihtimaline karşı koyuyorum, sonra neydi ya bu deme. 


4. ls ile bulunduğunuz konumdaki dosyaları görüyorsunuz, üstte var örneği.

5. cd <dosya>, cd .. ve cd ~/<dosya>

  • cd <dosya> ile bir dosyanın içine girebilirsiniz.
  • cd .. ile bir önceki yere geri dönebilirsiniz ve cd ile direkt olarak home kısmına geri dönebilirsiniz.
  • cd ~/ ile şu anda bulunduğunuz dosyanın içinde aramak yerine direkt olarak bilgisayar içindeki herhangi bir yere gidebilirsiniz. Sizi tek bir yerle sınırlı tutmaz.
Bunlar hakkında örnek görsel koymayacağım çünkü denemesi baya kolay, siz de deneyin hemen şimdi.

6. chmod komutları örnekleri (Kaynak)

Burada benim çok bilgim olmadığı için bir kaynaktan örnek aldım, kendimde buradan kullanacağım lazım olduğunda. Aşağıda genel olarak komutları ve nasıl kullanıldıkları sözlük gibi eklemiş bulunmaktayım.

Bazı chmod örnekleri :
  • chmod +r deneme : deneme dosyasına okuma izni vermiş olduk.
  • chmod u=rw, go= deneme : Dosya sahibine okuma ve yazma izni verdik. Grup ve diğerleri için tüm erişim izinlerini kaldırdık.
  • chmod +x dosyaismi : Dosyaya tüm kullanıcılar (user,group,other) için çalıştırma izni verdik.
  • chmod +rw dosyaismi : Komutu veren user için okuma ve yazma izni grup ve diğerleri için sadece okuma izinlerini verdik.
  • chmod 0 deneme: Dosya için tüm kullanıcılara ait erişim izinlerini kaldırdık.
  • chmod 666 deneme : Tüm kullanıcılar için okuma ve yazma izni verdik.
  • chmod 0755 veya chmod 755 dosya_ismi : Bu komutun iki farklı şekilde yazılmış olması önemli değildir. Yaptığı görev aynıdır dosya sahibine okuma, yazma ve çalıştırma haklarını verirken grup ve diğerleri için de okuma ve çalıştırma hakkı vermektedir.
  • chmod ugo-rwx dosyaismi : Dosyanın tüm erişim izinlerini kaldırmış olduk. chmod 0 veya chmod 000 da aynı görevi görür.
  • chmod go-rw deneme : Grup ve diğer kullanıcıların dosya üzerindeki okuma ve yazma hakkını kaldırdık.
  • chmod –R u+r deneme: deneme isimli dizin altındaki tüm dosyalar ve dizinler için kullanıcısına okuma izni verdik. -R (recursive) parametresi ile ilgili dizin altındaki tüm dosyalar ve dizinlerin chmod erişim izni aynı şekilde değiştirilir.
  • chmod a+rwx ve chmod 777 deneme : İki farklı komut fakat işlevleri aynı. Tüm kullanıcıların ilgili dosya üzerinde okuma, yazma ve çalıştırma haklarının olmasını sağlar.
  • chmod go+r deneme* : ( * ) joker parametresi ile deneme ile başlayan tüm dosyaların grup ve diğer(other) userler tarafından okunması iznini verir.
  • chmod go-rwx * veya chmod 700 * : Bir dizin içindeyken kullanılır. Kullanıldığı dizin içindeki tüm dosyalar ve alt dizinlerde grup ve diğer kullanıcılar için okuma, yazma ve çalıştırma erişim izinleri kaldırılmış olur. 

7. pwd 

Bunun sayesinde nerede olduğunuzu görebiliyorsunuz. Çok faydası oluyor, bazen birkaç şeyi aynı anda düşündüğünüzde yada birçok terminalle işlem yaptığınızda hangi terminalin şu an nerede olduğunu görmenize olanak sağlıyor. Baya seviyorum.

8. mv

Bu komut sayesinde herhangi bir dosyayı bir yere taşıyabilirsiniz. Tabi bunun yanında bir dosyanın ismini de değiştirebiliyorsunuz.

İlk başta böyle oluyor

Şimdi dosyamızı folder1'e attık

mfg.py ismini abc.py yaptık şimdi de

9. rmdir <dosya>

Bunun sayesinde herhangi bir dizini silebiliyorsunuz. Hemen gösterelim.

10. nano

Bu komut sayesinde bir txt dosyasını vs. direkt olarak inceleyebiliyorsunuz ve üzerinde değişiklikler yapabiliyorsunuz. Şimdi örnek olarak sudo nano abc.py yazalım terminalimize.

Burada yazan kod ise benim insta hikaye için hazırladığım minik regex kodu, öylesine yazdım takılmayın :)

Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Devamı gelecek olan terminal komutları serimizde istediğiniz bir komut var ise yorumlara yazabilirsiniz. Siz de yazınızın blog'ta paylaşılmasını istiyorsanız bana özelden veya mailden ulaşabilirsiniz.

Mail: m.farukgul@gmail.com. 

İyi çalışmalar dilerim :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Python ile Turtle Kütüphanesiyle Çizim Denemesi 2

Girdimize en yakın palindrom değeri bulan program (Python3 ile)

Python ile Yazıyı Piramit Gibi Çizdirme